sobota 25. dubna 2015

V lesích


Název: V lesích
Originální název: In the Woods
Autor: Tana French
Žánr: Detektivka
Rok vydání: 2010
Rok vydání originálu: 2007
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 486



Druhá a zároveň poslední šuplíková "recenze". Přečteno a sepsáno taktéž kdysi dávno.

Kniha začíná jednoho slunného letního dne, kdy si tři děti užívají léta. O pár stránek později se dozvídáme, že z těchto tří dětí se dvě ztratily a nebyly nikdy nalezeny. Zůstal jen jeden chlapec – Adam Ryan. Psal se rok 1984. O dvacet let později je z Adama Ryana Robert Ryan, policejní detektiv z irského oddělení vražd. A právě Robertovi a jeho kolegyni Cassii Maddoxové se dostane do rukou případ dvanáctileté dívky Katy Devlinové, která byla v Knocknaree nalezena mrtvá. V Knocknaree, kde jako malý bydlel Robert a kde se ztratili jeho kamarád Peter a kamarádka Jamie. Souvisí spolu oba případy nějak? Podaří se Robovi a Cassii vypátrat, jestli je vrahem Katy stejný člověk, který má na svědomí Petera a Jamii? Chtěli byste to vědět? Tak čtěte.

Celá kniha je vyprávěna z pohledu Roberta Ryana, všechny situace jsou popsané jeho očima, pozorujeme jeho myšlenky, jeho vzpomínky, popisuje nám případ současný i dávno minulý, občas nás dokonce osloví. Rob je pro mě velice sympatická postava, nebere si servítky a je upřímný, i když ho to ne vždy staví do dobrého světla. A má skvělý vztah se svou parťačkou Cassii, která zanechala studií psychologie a rozhodla se, že se stane policajtkou. Je pohledná, milá, inteligentní, ale má taky svá tajemství. Stejně jako Rob, se kterým si skvěle rozumí. Oba dva se vzájemně doplňují, a to nejen v práci, ale i ve volném čase, který často tráví spolu. Sledovat, jak se tahle dvojka špičkuje a handrkuje, mě vážně bavilo.

Celá knížka by se na základě dvou výše zmíněných případů dala rozdělit na dvě spolu úzce související dějové linky. Jelikož jsou obě spojeny prostřednictvím Roba, celkem plynule se mezi nimi pohybujeme a orientace nám nedělá problém. Mimo to ještě také skáčeme v čase díky Robovým vzpomínkám, ve kterých vzpomíná na to, jak se seznámil s Cassii, jak se z nich stali přátelé, jak se navzájem svěřovali a tak podobně.

Knížka se čte moc dobře, Robův příběh se poutavý. Místy je možná vyprávění až moc popisné, to se ale dá zvládnout. Smýšlení Roba mi přišlo velmi zajímavé a jeho vzpomínky, které odhalovaly minulost jeho i Cassii, byly vždy na správném místě, aby nám pomohly ledasco pochopit. Kromě oslovování čtenáře se mi líbila na stylu vyprávění ještě jedna věc – vzhledem k tomu, že Rob vyprávěl celé vyšetřování s odstupem času, objevovaly se v textu čas od času narážky na budoucnost, na konec vyšetřování a podobně. Takové to „to jsem ještě tenkrát nevěděl, že...“. To ve mně vzbuzovalo potřebu číst dál.

Když se nad tím zamyslím, 486 stran je na detektivku hodně. Ale nenudila jsem se u ní. Ano, samotný případ by se dal napsat jednodušeji. Asi tak na polovinu stránek. Ale to by se tam nevešlo to, co dělá z V lesích nadprůměrnou detektivku. Takže dávám čtyři hvězdičky. A kdo jste nečetl, čtěte. Podle mě to za to stojí.

2 komentáře:

  1. Tahle autorka prý píše dobře, tvá recenze to jen potvrzuje. Asi se po ní musím vážně podívat. Docela mě to láká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem zvědavá, jestli to zkusíš, není to zrovna tvůj žánr :)

      Vymazat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)