pátek 15. května 2015

Velká akce v malém městě aneb Noc literatury u nás

Noc literatury určitě znáte. Jedná se o projekt, který během jednoho večera představuje návštěvníkům současnou evropskou prózu - známé osobnosti předčítají na zvláštních místech předem vybrané úryvky z knih. Letošního 9. ročníku se v České republice zúčastnilo celkem 36 měst a Červený Kostelec, kde od narození žiju, byl poprvé jedním z nich.


Jelikož sehnat známé osobnosti se jevilo jako dost nereálné, domluvila paní knihovnice z dětského oddělení spolupráci s nedalekým náchodským gymnáziem. K předčítání textů se uvolilo osm studentů, každý si z celkového počtu dvaadvaceti textů vybral jeden, který se mu nejvíce zamlouval. A co se tedy četlo?



Javier Marías: Zamilovanosti (Španělsko)
Wolfgang Herrndorf: Písek (Německo)
Emmi Itäranta: Strážkyně pramene (Finsko)
Jonas Karlsson: Místnost (Švédsko)
Paul Colize: Back up (Belgie - Valonsko)
Afonso Cruz: Kokoschkova loutka (Portugalsko)
Michela Murgiová: Accabadora (Itálie)
Deborah Levy: Doplavat domů (Velká Británie)


Noc literatury odstartovala v zahradě knihovny, kde nás paní knihovnice uvítala a zasvětila do toho, jak zhruba večer bude vypadat. První text se četl u knihovny a poté následovala pěkná večerní procházka městem, protože pro každý ze sedmi následujících textů bylo zvoleno jiné místo, které se k textu hodilo. Před texty samotnými byl pár větami představen i autor. Musím říct, že studenti se předčítání textů ujali zodpovědně, atmosféra byla skvělá. Nejvíce se mi líbilo čtení Strážkyně pramene. V lese, za tmy, jen s rozsvícenou baterkou, za doprovodu bublání vody ve studánce, u které se text četl. Ze samotných textů mě nejvíc zaujal Písek a Back up, takže se těším, až budou v knihovně k dostání a budu si je moct půjčit. Snad na ně nebude moc velká fronta :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)