úterý 10. listopadu 2015

Marťanský kolonizátor Mark Watney


 
Název: Marťan
Originální název: The Martian 
Autor: Andy Weir
Překlad: Patrick Frank
Žánr: Sci-fi
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Knižní klub 
Počet stran: 342

S Marťanem se poslední dobou roztrhl pytel. Jak s tím knižním, tak s filmovým. Sci-fi obvykle nečtu, ale tohle vypadalo fakt slibně. Zkrátka, to bych nebyla já, abych se na něj tím humbukem kolem nenechala nalákat.


Mark Watney zůstal po předčasně ukončené misi sám na Marsu. Všichni si myslí, že je mrtvý. On je ale živý až moc a rozhodně nehodlá na Marsu umřít. Má cenu psát k tomu něco víc?

Mark Watney je prostě borec. No vážně, dovedete si představit sebe na jeho místě? Já bych se asi zhroutila. Ale on nejen že se nezhroutil, dokonce si i zachoval smysl pro humor. Naprosto skvělý smysl pro humor. A mimo vtipkování byl taky schopný normálně uvažovat a vymýšlet jeden plán na svou záchranu za druhým. Množství Markových znalostí bylo fascinující. Závist. Na to, že na Mars letěl hlavně jako botanik, toho fakt věděl hodně. Nojo, astronauta asi koneckonců nemůže dělat každej blbec. Navíc ve chvilkách volna, kdy se zrovna nesnaží zachraňovat si život, se nechová jako vědec, ale jako člověk. Člověk s vkusem, s vlastními názory. Zkrátka sympaťák, kterému budete fandit, snad i kdybyste nechtěli.

Se stylem psaní Andyho Weira jsem byla maximálně spokojená. Deníkové záznamy, super! Díky záznamům z jednotlivých solů, které byly samozřejmě psané Markem, tudíž v ich-formě, byl text pěkně rozčleněný, takže jsem neměla problém s tím, že musím honem, honem dočíst kapitolu. Deníkové záznamy byly prokládány děním ze Země (psáno v er-formě), hlavně tedy z NASA, kde se všichni snažili přijít na to, jak dostat Marka v pořádku domů. Knížka se četla rychle, až na výjimky. Ano, správně, myslím ty vědecké a technické pasáže. Než jsem začala knížku číst, měla jsem právě z toho strach. Asi hlavně proto mi trvalo, než jsem se k ní dostala, i když v knihkupectví jsem ji měla v ruce snad pokaždé, když jsem tam byla. Některé pasáže jsem musela číst dvakrát, dobře, přiznávám, některé i třikrát, abych aspoň tušila, o co tam jde, pár jsem jich i vzdala, ale nic důležitého mi neuniklo, protože Mark to fakt důležité tak nějak pěkně "přeložil" do řeči pro smrtelníky. Takže to, čeho jsem se nejvíc bála, mě od čtení neodradilo. Všechny vědecké popisy taky prý mají hlavu i patu, takže to není jen snůška nesmyslů (autor se asi fakt dost vyznal, což dodávalo knížce na uvěřitelnosti), ale hlavně - na každý takový popis připadala minimálně jedna scéna / situace / hláška, která mě rozesmála. Jo, smála jsem se docela často, což by mě fakt nenapadlo. I manžel se celkem divil, co je na knížce, ve které je člověk sám na Marsu, kde pravděpodobně umře, tak vtipného. Ale kdo nečetl, nepochopí :)

Zkrátka, Marťan je úžasná knížka, které dávám čtyři a půl hvězdičky. Ne pět, to kvůli těm občasným věděckým zapeklitostem. Byly tam, no. Ale čtyři a půl pro sci-fi, které jinak skoro nečtu, není to super? :)


A v kině jsem taky byla!
Matt Damon - super. Mám ho ráda. Film - super, povedl se. Ale stejně.. Myslím si, že kdybych nečetla knížku, tak by mě ten film tolik nebavil. Je jasné, že toho museli ve filmu spoustu vypustit, já jsem se ale často bavila, protože jsem si během sledování vzpomínala na různé pasáže a Markovy hlášky. Lepicí páska by se měla uctívat! To prostě nemá chybu. Jinak velké plus vidím v tom, že bylo ve filmu minimum vědeckých pasáží. To můj unavený mozek fakt ocenil. A že pár věcí bylo jinak, s tím se muselo počítat.
Celkem mě překvapilo, že jsem film docela prožívala i přesto, že jsem knížku dočetla jen dva dny před návštěvou kina. Matt je fakt dobrý herec, takže jeho emoce na mě pěkně působily. No, a to by asi tak bylo všechno. Film super, takže dávám čtyři hvězdičky, mám totiž účet i na CSFD. Jo, je to skoro stejně, jako jsem dala před chvílí knížce, ale je to tak proto, že mezi filmovými adaptacemi je to jedna z těch povedených. A vůbec je to jeden z těch lepších filmů, co jsem poslední dobou viděla. Jinak je pro mě knížka rozhodně lepší a její čtyři hvězdičky jsou mnohem větší než ty filmové :)

4 komentáře:

  1. Mně se nejvíc líbil právě Markův smysl pro humor. A jeho znalosti z botaniky spojené s vesmírem mě prostě úplně dostaly. :) V několika recenzích jsem četla, že v knize je dobré to Markovo přeložení vědeckých věcí do řeči pro smrtelníky :D. Já viděla jen film, věřím, že kniha je určitě špičková :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha fakt nemá chybu, takže jestli se ti líbil film, tak si ji přečti, až nebudeš mít co číst (haha :D ). Každopádně Markova smyslu pro humor si v ní užiješ mnohem víc, ve filmu to byl podle mě jen slabý odvar.. :)

      Vymazat
  2. Já Marťana naprosto MILUJU!! je to jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla ♥ Je vtipná, je tam akce je tam VŠE. Ano, jsem tak trochu blázen do Marťana :D jinak máš moc hezký blog!! :) dávám odběr a budu ráda, když se podíváš na můj blog a třeba tak zanecháš odběr ♥ :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to se shodneme :) sci-fi moc nevyhledávám, ale po přečtení první věty jsem se do Marťana pustila a fakt to stálo za to.
      děkuju na pochvalu, na tvůj blog určitě mrknu :)

      Vymazat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)