sobota 23. ledna 2016

Paranormální detektivka z devatenáctého století


Název: Jackaby 
Originální název: Jackaby
Série: Jackaby #1
Autor: William Ritter 
Překlad: Vratislav Kadlec
Žánr: Fantasy, detektivka
Rok vydání: 2015
Rok vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Host 
Počet stran: 300

Přiznávám bez mučení, že pozornost téhle knížce jsem začala věnovat hlavně kvůli obálce. Je prostě skvělá. Po přečtení anotace jsem si sice nebyla moc jistá, jestli mi knížka sedne, ale proč to nezkusit, že?

Abigail Rooková dorazí jedné mrazivé noci roku 1892 do novoanglického městečka New Fiddleham, s malým kufříkem, bez peněz. Při hledání práce narazí na inzerát hledající asistenta vyšetřovací služby a  rozhodne se zkusit své štěstí tam. A tak se seznámí s R. F. Jackabym, detektivem pátrajícím v oblasti paranormálních jevů. A dobrodružství může začít.

Jackaby je povedená postavička. Prvním poznávacím znamením je jeho výstřední oblečení. Druhým jeho chování. Žije v trochu jiném světě, kde vidí nejrůznější stvoření a fantastické bytosti. Je prostě mimo. Ve svém kabátě s nespočtem kapes nosí nejrůznější udělátka. Nevím proč, ale při jeho popisu se mi vybavil Johny Depp coby Ichabod Crane v Ospalé díře. A od té doby pro mě vypadal Jackaby takhle. Jen se jinak strojil. Sám sebe považuje za jasnovidce, ovšem má pro toto pojmenování svou definici - vidí jasně, narozdíl od většiny lidí. Což je vtipné, když si uvědomíte, že všude vidí skřítky.
Abigail Rooková je mladá dáma s dobrodružným duchem v těle. Život jako v bavlnce, jež by jí umožňovali majetní rodiče, vyměnila dobrovolně za život na vlastní pěst, kdy si bude moct dělat, co se jí zlíbí. Je velice všímavá a neunikne jí žádný detail, což je vlastnost, kterou u ní Jackaby velice oceňuje.

Příběh vypráví Abigail ich-formou, takže naše informovanost končí tam, kde končí její. Možná bych uvítala i pohled do mysli Jackabyho, ale to už by tahle postava pro mě nemusela mít takové kouzlo. Styl psaní je jednoduchý a knížka se čte velmi lehce.
Prvních pár stránek jsem byla lehce v šoku a říkala jsem si, jestli jsem si Ježíškovi neměla radši říct o něco jiného. Když se v knize objevil poprvé Jackaby, připadalo mi to jako nějaká nepovedená parodie Sherlocka Holmese. Podobnost s Doktorem Who jsem neviděla, protože jsem s ním ještě neměla tu čest. Knížku jsem ale neodložila a netrvalo dlouho a lehce pomatený Jackaby si mě získal. Jeho způsob vnímání světa v protikladu s vnímáním Abigail měl za následek nejeden vtipný dialog, takže mě čtení vážně bavilo.
Co se mi na knížce líbilo, bylo místo, kde se příběh odehrává. Amerika, konec 19. století, staré dlážděné ulice, drožky, dámy v šatech a pánové v oblecích - skvělá atmosféra pro příběh s nadpřirozenými bytostmi, jejichž popisy a definice si autor celkem užíval.
Na škodu bylo málo vedlejších postav, protože nebylo nic těžkého odhadnout pachatele už na začátku příběhu. Žádný zapeklitý detektivní příběh tady nehledejte. Ve výsledku mi to ale vlastně vůbec nevadilo, protože knížka to dohnala již zmíněnou vtipností a atmosférou.

A teď nastává chvíle pravdy. Hodnocení. Po dlouhém uvažování si ode mě Jackaby vysloužil čtyři hvězdičky, protože mě čtení prostě bavilo. Tak. A jelikož je na světe druhý díl, doufám, že bude brzy přeložený do češtiny. A že bude mít zase úžasnou obálku!

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, ale máš tam faktickou chybu. Nová Anglie je ve spojených státech.. Samozřejmě atmosféra je to podobná, ale i tak se nejedná o starou Anglii :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, to mi vůbec nedošlo, snad už je to teď v pořádku :)

      Vymazat
  2. Já už si to chci taky přečíst! A je mi jedno, že je to -10 bodů! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak si to přečti! :D V knihovně to určitě mají :)

      Vymazat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)