neděle 7. ledna 2018

Vražda na trase Istanbul - Calais



Název: Vražda v Orient expresu
Originální název: Murder on the Orient Express
Série: Hercule Poirot #9
Autor: Agatha Christie
Překlad: Eva Kondrysová
Žánr: Detektivka
Rok vydání originálu: 1934
Formát: Audiokniha
Vydavatelství: OneHotBook
Režie: Michal Bureš
Čte: Lukáš Hlavica
Délka: 7 hodin 31 minut




Agatha Christie je bezpochyby právem označována jako Královna detektivek. Na svém kontě má mnoho skvělých případů a jedním z nejznámějších je právě Vražda v Orient expresu. Poprvé vyšla v roce 1934 a dočkala se nejrůznějších zpracování, od komiksu přes počítačovou hru až po film.

Filmová adaptace z roku 1974 získala Oscara v kategorii za nejlepší herečku (Ingrid Bergmanová) a byla také nominována ještě v pěti dalších kategoriích. Mimo toto zpracování byl ještě v roce 2010 natočen film s Davidem Suchetem, který byl součástí televizního seriálu.
První audioknižní zpracování u nás vyšlo v roce 2008 na šesti CD a načetl ho Pavel Novotný.
Rok 2017 byl dalším mezníkem pro toto dílo. V listopadu vyšlo nové filmové zpracování, ve kterém roli Hercula Poirota ztvárnil Kenneth Branagh, a v Česku vydalo vydavatelství OneHotBook nové audioknižní zpracování. Zatímco do kina jsem se bohužel nedostala, audioknihu už jsem si stihla poslechnout dvakrát. Třikrát.

Krutá zima, Orient expres zapadlý sněhem a v něm Hercule Poirot, mrtvola a dvanáct podezřelých cestujících ve vagonu Instanbul - Calais. Skupina lidí čekajících na to, až přijede pomoc, která je ze závějí vysvobodí, a na to, až Hercule Poirot zjistí, co se stalo. Nikdo nemůže nikam utéct. Ani vrah.



Pátrání po vrahovi svěřilo OneHotBook do rukou Michalu Burešovi coby režisérovi a Lukáši Hlavicovi coby narátorovi. Michal Bureš patří v OneHotBook mezi osvědčené režiséry, na kontě má například mé oblíbené audioknihy o detektivu Rhymovi od Jefferyho Deavera či Audioknihu roku 2014 Muž jménem Ove. Lukáš Hlavica absolvoval DAMU, kde v současnosti vyučuje, mimo to spolupracuje s Českým rozhlasem a věnuje se dabingu - má za sebou neuvěřitelné množství dabérských rolí. Pro OneHotBook už načetl Tajemného Etruska a Mortdecaie a v Audioknize roku 2016 získal titul Nejlepší interpret.

Jelikož je v audioknize i přes tak malý prostor hodně postav, Michal Bureš s Lukášem Hlavicou se dohodli na odlišování postav pomocí hlasu, což byl úkol ne zrovna lehký, ale poměrně nutný. A zvládli ho skvěle. Díky tomu se tak posluchač v postavách snadněji zorientuje. Je až neuvěřitelné, kolik postav se dá jedním hlasem ztvárnit, a to nejen díky tónu hlasu, ale i díky tempu řeči, náznaku přízvuku a dalším věcem, které by obyčejného smrtelníka ani nenapadly. Lukáš Hlavica se na natáčení svědomitě připravoval a text si náležitě označil všemožnými značkami. Sám říká: "Mám takové svoje ,runy‘, malé grafické značky, jimiž si určuji tempo nebo si v určitých souvětích či větných vazbách dělám poznámky typu: ,tady pozor‘,tady je to rytmicky zvláštní‘, tady pokračuje myšlenka‘ nebo ,tady je změna myšlenky‘. Takhle postupuji a text mám potom opravdu nachystaný a plný křížků, podtržení, odrazů..."

Vyšetřování doplňuje nejen zvuk přijíždějícího vlaku, ale také několik melodií hraných na piano, klidnější, odlehčené, ale také rychlejší a důraznější.
Za zmínku rozhodně stojí i vydání audioknihy na CD - nejen že samotné CD má podobu kola od vlaku, v obalu naleznete také množství doplňujících obrázků - například plánek vlaku i s tím, kdo v jakém kupé cestuje a fotografie Lukáše Hlavici jako Hercula Poirota. OneHotBook se na téhle audioknize zkrátka vyřádilo ve všech směrech. V dobrém, samozřejmě.


Možná už jste si zvykli, že když jde o mého oblíbeného autora nebo dílo, moje hodnocení nebývá ani trochu objektivní.
Když jsem si poprvé pouštěla tohle audioknižní zpracování Vraždy v Orient expresu, měla jsem velká očekávání. Jak by taky ne, když jsem knihu nejednou četla, několikrát viděla film s Davidem Suchetem a slyšela jsem předchozí audioverzi. A sami jistě víte, že není nic horšího než nenaplněná očekávání. V tomhle případě se naštěstí žádné zklamání nekonalo. Pánové Bureš a Hlavica odvedli skvělou práci a patří jim za to můj dík, protože tahle skvělá detektivka si to rozhodně zasloužila. Moje pětihvězdičkové hodnocení asi nijak extra zmiňovat nemusím :)


Moc děkuji vydavatelství OneHotBook, které mi prostřednictvím portálu Audiolibrix poskytlo recenzní audioknihu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)