úterý 30. října 2018

Nebudete se bát ničeho zlého

Název: Nebudete se bát ničeho zlého
Originální název: Help for the Haunted
Autor: John Searles
Překlad: Dominika Moulíková
Žánr: Thriller
Rok vydání originálu: 2013
Formát: Audiokniha
Vydavatel: Audiotéka
Délka: 15 hodin 58 minut
Čte: Terezie Taberyová

Jedné noci vezmou rodiče Sylvii na tajemnou schůzku do kostela. Zatímco ona musí čekat v autě, rodiče někdo zavraždí. Sylvie od začátku tvrdí, že ví, kdo je zabil, i když o tom vlastně není tak úplně přesvědčená. Rozhodne se tedy proto sama zjistit, co se v ten večer stalo a proč.

Po přečtení anotace jsem čekala napínavý thriller, ve kterém se bude mladá dívka snažit dopadnout padoucha. A přesně to jsem nedostala. Teda vlastně částečně ano, Sylvie pátrá po vrahovi svých rodičů. Ale mnohem víc než thriller je Nebudete se bát ničeho zlého sondou do fungování jedné ne úplně normální rodiny.
Masonovi, rodiče Sylvie a její sestry Rose, se totiž živí vymýtáním zlých duchů, pomáhají posedlým. Takže ačkoliv se snaží vychovávat své dcery dobře a zajistit jim hezký život, vlivem okolí se to úplně nedaří. Spolužáci se jim neustále vysmívají, někteří se jich bojí. Zkrátka nic ideálního pro dospívající holky.
Děj knihy často přeskakuje mezi přítomností a minulostí, takže postupně odkrývá tajemství minulá a taky odpovídá na otázky týkající se současnosti. Postavy jsou hezky vykreslené a postupně si pomalu skládáme jejich charaktery, nejednou nás autor překvapí.
Nicméně tím, že se jedná především o drama, byť dobře vystavěné, byla jsem zklamaná. Očekávání je pěkná potvora.

Vydání audioknihy Nebudete se bát ničeho zlého se ujala Audiotéka. Knihu skvěle načetla Terezie Taberyová a skládám jí poklonu, protože nebýt jí, tenhle příběh bych si celý nevyslechla. Děj ozvláštnila několika polohami hlasu a střídáním tempa, i přes její snahu se mi však několikrát nepovedlo udržet myšlenky u příběhu. To ovšem neznamená, že tenhle příběh si nedokáže udržet vaši pozornost. To jen se mnou je to těžké a jak není v každé kapitole aspoň jedna mrtvola, máloco u mě obstojí. Na mě byl děj místy až moc rozvleklý (16 hodin!), s tím zkrátka by ani nejlepší vypravěč na větě nic neudělal. Celkové hvězdičkové skóre nakonec vylepšil aspoň poměrně zdařilý konec, takže už to nebudu dál natahovat a Nebudete se bát ničeho zlého ode mě dostává tři hvězdičky.

Moc děkuji Audiotéce za recenzní kopii audioknihy! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)