pondělí 10. února 2020

Zlomené duše


Název: Zlomené duše
Originální název: The Broken Girls
Autor: Simone St. James
Překlad: Kateřina Tomcová
Žánr: Thriller
Rok vydání originálu: 2018
Formát: Audiokniha
Vydavatel: Voxi
Délka: 13 hodin 16 minut
Čte: Dana Černá



Simone St. Jamesová je americkou oceňovanou autorkou a má na svém kontě už více jak pět knih. K nám se jako první její kniha dostaly Zlomené duše, které na Goodreads sklidily bezmála 38 tisíc hodnocení s výslednou známkou 4 hvězdičky. Tak jsem se rozhodla, že se téhle paní autorce taky podívám na zoubek.

V roce 1950 se v internátní škole seznámí čtyři děvčata, a ačkoliv by to na tomhle místě nikdo nečekal, zrodí se mezi nimi pevné přátelství. Do té doby, než jedna z nich záhadně zmizí.
O více než šedesát let později se bude internátní škola rekonstruovat a novinářka Fiona se o tom rozhodne napsat článek. Chystá se do článku také zapojit téma vraždy její sestry, která se našla na hřišti u školy a kolem jejíž smrti ještě není všechno tak úplně jasné. A tak spolu se starými tajemstvími vyplouvají na povrch tajemství ještě starší...

Jak už obsah knihy naznačuje, příběh je ideální na střídání dvou časových rovin. V minulosti sledujeme příběh čtyř kamarádek a postupně se dozvídáme, jak se do internátní školy dostaly. V lince ze současnosti sledujeme Fionino pátrání a odkrývání všech nejasností, která jí už dlouhá léta nedají spát. Fioně se nedá upřít její houževnatost, se kterou se do vlastního vyšetřování pustila, a to i přesto, že jí celkem nepříjemná policie spíš hází klacky pod nohy. kromě "normálních" problémů se do příběhu také vkrádá trocha duchařiny, což celkem zdařile pomáhá budovat ponurou atmosféru staré internátní školy.

Audioknižní podoba Zlomených duší vyšla pod značkou Voxi. Jedná se o poměrně novou značku, pod kterou bude skupina Albatros Media vydávat veškerou svou audioknižní produkci. Zlomené duše načetla pro Voxi Dana Černá, se kterou jsem měla tu čest už při poslechu audioknihy Všemi dary obdarovaná. Její hlas je na poslech velmi příjemný a svou intonací umí paní Černá pěkně napomoct tísnivé atmosféře, která se místy příběhem vine.
Audioknihu jsem poslouchala se zaujetím a líbilo se mi postupné rozmotávání záhad z minulosti, ovšem až do chvíle, kdy se začalo nabízet, o co vlastně před těmi šedesáti lety šlo. Ačkoliv ve výsledku bylo všechno odůvodněné a nebyla v příběhu vyloženě žádná hluchá místa, bylo v něm tolik motivů, že by se to dalo rozdělit na dvě knihy. Tuhle překombinovanost beru jako velké mínus celého, byť poutavého příběhu a z mého hodnocení bohužel ubírá jednu hvězdičku, takže díky zdařilé interpretaci ode mě nakonec Zlomené duše dostávají tři a půl hvězdičky.

!!! Děkuji Audiotéce za poskytnutí recenzní audioknihy :) !!!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)