středa 15. června 2016

Noční můra všech rodičů

Název: Spálená obloha
Originální název: Burnt Paper Sky
Autor: Gilly Macmillan
Překlad: Tatjana Jandourková
Žánr: Thriller
Rok vydání: 2016
Rok vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 408

Už si ani nepamatuju, jak se Spálená obloha ocitla na mém chci-si-přečíst seznamu. A už vůbec si nepamatuju, že bych si ji zarezervovala v knihovně. Ale jednou jsem tam přišla a paní knihovnice povídá: "Máte tady rezervaci." Sice jsem si zakázala cokoliv půjčovat, ale..  ..přece jsem ji tam nemohla nechat, když už ji kvůli mně dali stranou, žejo!

Rachel Jennerová je rozvedená fotografka, která se stará o osmiletého syna Bena. Během jedné z pravidelných procházek po lese ho nechá jít kousek napřed, jen na chvilku ho ztratí z dohledu.. A Ben zmizí. Pár minut stačilo, aby se život Rachel obrátil naruby. Co se stalo? Kde je Ben? Najde se? Rachel má před sebou spoustu otázek. Najde na ně odpovědi? Noční můra začíná..

Rachel je po rozvodu v dost žalostném psychickém stavu a její život se teprve pomalu začíná vracet do normálních kolejí. A najednou se jí ztratí syn.
James (Jim) Clemo, policista vyšetřující Benovo zmizení, je perspektivní mladý muž, který touží po případu, který by ho u policie posunul o něco výš. Benovo zmizení by mohlo být právě takovým případem.
Psychologie postav je to, na čem stojí celá kniha. Autorce se povedlo psychický stav postav vystihnout velmi přesně. Teda aspoň si myslím, že to bylo přesné, protože v takovém stavu jsem nikdy nebyla a doufám, že ani nikdy nebudu. Zkrátka to bylo všechno uvěřitelné. A děsivé. Tohle prostě nechcete nikdy zažít. Kromě propracované psychologie mají všechny postavy i svoji jasnou podobu, se kterou nás autorka seznámí hned, když se postava v příběhu objeví.

Kniha je vyprávěná ich-formou z pohledu dvou postav - Rachel a Jima. Navíc je občas doplněná e-mailovou konverzací, zprávami z webových stránek a přepisem zpráv od psycholožky, kterou navštěvuje Jim. Prolog a epilog knihy jsou z doby rok po Benově únosu, zbytek knihy se odehrává v době zmizení Bena. Kapitoly Rachel a Jima se pravidelně střídají a časově na sebe navazují, doplňují se, takže současně sledujeme, co se odehrává v matčině mysli a kolem ní a jak probíhá policejní vyšetřování. Přepisy konverzace Jima a psycholožky jsou retrospektivní, ale vzpomínky jsou mezi kapitoly vloženy tak, aby také doplňovaly děj. Zároveň knihu oživují.
Knížka je psaná svižným tempem a stránky pod rukama mizí, ani člověk neví jak. Autorce se povedlo postupně zvyšovat napětí, a to hlavně tím, že jsme celou dobu věděli vše, co ví policie. Pátrání působilo naprosto uvěřitelně, sledovali jsme všechny stopy, a to i přesto, že vyšetřování běželo několika směry. Zkrátka nám nic nezůstalo utajeno, a to knize přidávalo na důvěryhodnosti.
Dlouho jsem nevěděla kdo, co a proč. Ale pak najednou to se mnou po přečtení jedné věty úplně trhlo a začala jsem tušit. A i přes to, že jsem už věděla kdo, stále jsem netušila to hlavní - najde se Ben? Strašně ráda bych toho napsala víc, hlavou se mi toho honí tolik, ale nemůžu, nemůžu, protože to už by se neobešlo bez spoilerů!

Spálenou oblohu jsem přečetla hodně rychle. Jedno vlastní mládě už mám a příběh Rachel mě do sebe vážně vtáhl. Zní to jako strašné klišé, ale prostě je to tak. Nejednou mi při čtení běhala po těle husí kůže. Nebylo to ale jenom tím, že jsem s Rachel sdílela strach o její dítě. Bylo to i líčením jejího života, tím, že se jí v jednu chvíli obrátil svět vzhůru nohama a tím, že najednou zjišťovala, že neví, jestli vůbec někomu může věřit. Nejedna myšlenka z jejího bilancování mě nutila k zamyšlení. Když teď nad knížkou během psaní znovu přemýšlím, zase mám tu husí kůži. Spálená obloha je prostě skvělý debut jedné americké autorky a já jí dávám čtyři a půl hvězdičky. Jsem zvědavá, jestli svou příští knihou laťku udrží, nebo ještě zvedne.

10 komentářů:

  1. Tuhle knihu strašně moc chci. Dobrá recenze. Ztracené dítě je absolutně nejhorší co se může stát...fuj, ani na to nechci myslet.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Myslím, že kdybych neměla dítě, vnímám ji úplně jinak. Ale takhle mi dala docela zabrat.

      Vymazat
  2. Parádní recenze. Knihu jsem původně chtěla vynechat, ale teď zvažuju, že si je přece jen přečtu.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Za pokus nic nedáš, tak to zkus. Myslím, že to rozhodně stojí za to :)

      Vymazat
  3. Spálenou oblohu jsem četla a zařadila se mezi TOP knihy, každému doporučuji. Na to, že je tohle prvotina autorky - fakt bomba. Malé doporučení - nečtěte ji na dětském hřišti - to jsem přesně udělala já. :-D Měla jsem z toho pak divný pocit a pořád koukala, kde mám děti. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně souhlasím, tahle knížka patří i mezi moje letošní TOP. A na hřišti bych ji vážně nečetla :D Dcera mi dnes v obchoďáku zmizela za regál, a to to se mnou teprve škublo! Pak už musela sedět na nákupním košíku, což se jí teda ani trochu nelíbilo a dával mi to dost najevo :D

      Vymazat
  4. Super recenze, knihu vůbec neznám, ale už ji mám na svém wish listu :)
    bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Četla jsem a taky jsem byla spokojená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla hlavně hrozně překvapená. Když jsem si doma přečetla anotaci, váhala jsem, jestli mám knížku začít číst - jak jde o děti, většinou dávám ruce pryč, takže vážně nevím, co dalo impuls k tomu, abych si ji zarezervovala. Ale rozhodně nelituju, že jsem se do čtení pustila, byl to skvělý a hodně silný příběh :)

      Vymazat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)