sobota 21. ledna 2017

Jak se mi četlo v roce 2016

A je to. Rok 2016 je za námi. A jaký byl, ten můj čtecí rok 2016?

Na Goodreads jsem si dala výzvu přečíst 25 knih. Přečetla jsem jich 32. Což znamená splnění výzvy na 128%. Jsem prostě dobrá.
Celkem to dělá 11 281 stránek. I když tohle číslo není úplně pravdivé, protože mezi přečtené knihy si počítám i audioknihy. A taky mám z loňského roku nějaké rozečtené a nedočtené knihy. A nemám tam započítanou Hildu a Úsměv. No prostě... Nebuďte puntičkáři!
Nejkratší knížka měla 192 stránek (Jablečný koláč naděje), nejdelší měla 621 stránek (Bouře mečů - část druhá). Průměrně 353 stránek na knížku, to mi přijde jako celkem dobré číslo.
A jelikož se mi nechce vypisovat, co všechno jsem přečetla, a beztak by to byla nuda, tak pokud by vás to zajímalo, můžete mrknout sem. Škoda nevyužít takové pěkné grafiky na Goodreads.
Je mi jasné, že pro spoustu z vás jsou tahle čísla úsměvně nízká, možná spíš směšně malá, ale já jsem s nimi celkem spokojená. Možná bych toho bývala přečetla víc, minimálně první polovinu roku to tak vypadalo, ale pak přišel srpen a s ním i pár změn v mém životě postupně doprovázených ztrátou zájmu o čtení a absolutní nechutí myslet. Nechuť myslet se sice stále ještě projevuje, ale už zase aspoň normálně čtu. Toliko k mému několika měsíčnímu blogerskému a čtecímu výpadku.


A teď otázka za deset bludišťáků. Co si plánuju na rok 2017?

* Na Goodreads jsem si dala výzvu na 30 knih. Moje drahá polovička nechápe, k čemu mi ta výzva je, když jsem si zadala méně knih, než jsem přečetla loni. Ale já to prostě vidím tak, že jedna knížka zhruba na dva týdny je pro mě tak akorát. A nebude mě stresovat žádné vysoké číslo. Když zvládnu 30 knih, budu prostě spokojená.

* Když teď nad tím tak přemýšlím, nebylo by špatné, kdyby těch 30 knih dalo větší počet stránek, než jsem měla loni. Což by vzhledem k tomu, že mám letos v plánu kousky jako Dědička ohně a Královna stínů, mohlo dopadnout. A nebo se taky může stát, že sice překonám počet stránek, ale nezvládnu těch 30 knih, pokud takových špalíků budu mít víc :D

* Na Databázi knih běží i letos čtenářská výzva, tak jsem si říkala, že se do ní zapojím. Pokud náhodou někdo neví, o co jde, tak tahle výzva se skládá ze 20 témat, ke kterým si čtenář volí knihu, aby odpovídala zadání. Ne, ani náhodou to neplánuju jako 30 na Goodreads + 20 na Databázi. Nemám stroj času. Ale říkala jsem si, že by nebylo špatné zkusit na co nejvíc zadaných témat napasovat knížky, které mám už nějaký ten pátek doma v knihovně a pořád díky novým přírůstkům odkládám jejich přečtení. Tenhle začarovaný kruh určitě znáte. Asi tak první týden v lednu jsem si myslela, že by mi tenhle plán mohl vyjít a počet mých nepřečtených knih by se mohl o dost zmenšit. Teď je konec třetího týdne a je mi jasné, že to asi nepůjde tak úplně podle prvotního plánu. Ale za pokus nic nedám, tak uvidíme, co z toho bude na konci roku.

---
A to je asi tak všechno. A myslím, že mi to takhle úplně stačí.
Co vy, jaké jsou vaše čtecí plány na rok 2017? Stresuje vás vidina vysokého čísla před sebou stejně jako mě, nebo naopak patříte do té party, která se díky šíleně vysokému číslu hecne a fakt to přečte? :)

2 komentáře:

  1. Mně by vysoké číslo stresovala, tak mám 1 knihu. A od prvního ledna splněno. :o)

    Náhodou jsi toho přečetla dost na to, jak moc nemáč čas, jak čteš pomalu a jak jsi dlouho nečetla. Hlavně se to nesmí hrotit. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, tak ty jsi vůbec případ :oP
      Díky za pochvalu. Na to, že si pořád stěžuju, jak se mi chce číst, ale nemůžu, a pak u toho hned usínám... nebo nemám pro změnu náladu, když mám čas... Tak to jde, viď :D

      Vymazat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)