sobota 7. prosince 2019

Code 93


Název: Code 93
Originální název: Code 93
Autor: Olivier Norek
Překlad: Sára Töröková
Žánr: Detektivka
Rok vydání originálu: 2014
Formát: Audiokniha
Vydavatel: Audiotéka, Práh
Délka: 8 hodin 10 minut
Čte: Martin Stránský



Určitě to znáte. Brouzdáte tak po internetu a hledáte nějakou audioknihu, kterou byste si chtěli poslechnout. Zrovna vás totiž neláká absolutně nic z toho, co máte už nějakou dobu v plánu. A najednou na vás něco vyskočí. Co to je? Kdo že to napsal? Hm, neznám. Ale načetl to Stránský! Ok, tak jo, to si poslechnu. Jo, tak takhle nějak se ke mně dostal Code 93.

Oživlá mrtvola, zvonící telefon v těle uhořelého chlápka, anonymní dopisy, nevyřešené vraždy. Zní to možná trochu jako zápletky z nějakého béčkového televizního seriálu. I tak se ale všechny tyhle věci rozhodl spojit do jednoho příběhu francouzský kriminalista Olivier Norek.
Hlavní postavou knihy Code 93, která je prvním dílem ze série, je detektiv Victor Costa. Tak trochu cynik, ale tak nějak sympatickým způsobem. Když se mu do rukou dostane případ vraždy, který případem vraždy být přestane ve chvíli, kdy se domnělá mrtvola na pitevně probudí, a začnou mu chodit anonymní dopisy, začne Victorovi docházet, že tenhle případ asi nebude jedním z mnoha.
Zápletka knihy je vymyšlená velmi dobře, jen je možná trochu na škodu to množství komplikací v ději, které mnohdy zbytečně odvádí pozornost od příběhu.

Audiotéka se společně s nakladatelstvím Práh rozhodla převést tuto knihu do audiopodoby a řekla bych, že to nebyla špatná volba. To, že jako narátora si vybrali Martina Stránského, pak byla trefa do černého. Neznám zatím nikoho, kdo by jeho hlas neposlouchal rád. Tenhle příběh jeho přednes rozhodně pozvedl o něco víc a dle reakcí na audioknihu se nejeden posluchač do poslechu pustil právě kvůli němu. Martin Stránský je prostě už nejednou vyzkoušené lákadlo.
Poslech možná trochu narušují hudební předěly, které jsou sice dobře nahrané, ale na můj vkus příliš hlasité. Víc audioknize nemám co vytknout.
Celkově tento osmihodinový poslech hodnotím čtyřmi hvězdičkami a doporučuju ho všem, kteří si rádi poslechnou trochu jinou detektivku, kterou Code 93 beze sporu je.

Děkuji Audiotéce za poskytnutí recenzní audioknihy!





Žádné komentáře:

Okomentovat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)