sobota 2. ledna 2016

Je libo trochu mrazení v zádech?



Název: Příšerné příběhy vánoční
Originální název: Christmas Tales of Terror
Série: Příšerné příběhy #4
Autor: Chris Priestley
Překlad: Vít Penkala
Žánr: Pro děti a mládež
Rok vydání originálu: 2012
Formát: Audiokniha
Vydavatelství: Tympanum
Délka: 2 hodiny 49 minut
Čte: Ladislav Frej




O prvním článku roku 2016 jsem měla trochu jiné představy. Stejně tak i o posledním článku roku 2015, který se nakonec vůbec nekonal. Ale jelikož realita je jiná než mé plány, na což už si docela zvykám, bude prostě první článek roku tahle recenze. 

Příšerné příběhy vánoční jsou už čtvrtou knihou ze série Příšerných příběhů od Chrise Priestleyho, pro mě jsou však první zkušeností s tímto autorem. No řekněte, nebyl to ideální společník během vánočního shonu? :)

Audiokniha, stejně jako knížka, je relativně krátká, takže mi nedělala bohužel společnost moc dlouho. Stihla jsem jen upéct perníčky, slepit linecké a zabalit pár dárků. Najdeme v ní sedm na sebe nenavazujících příběhů s vánočním námětem. Ani v jednom z nich nechybí, které mají na svědomí nejen duchové a jiné nadpřirozené bytosti, ale také třeba podivná hrací skříňka. A jako bonus můžeme v každém příběhu najít taky nějaké to ponaučení.
Ano, knížka je sice z kategorie pro děti a mládež, ale i ve světě dospělých sklízí úspěchy. Řekla bych, že je to hlavně její jednoduchostí, originálními příběhy a taky tím, že dětem ukazuje, že za všechno zlé se platí. Kéž by to tak vážně vždycky fungovalo. Nejsem si jistá, jestli je na knize uvedeno, pro jak staré čtenáře je knížka určena, já osobně bych ji asi dětem do deseti let nedávala. Obzvlášť v případě, pokud by se jednalo o nějakého strašpytlíka. Přeci jenom byly ty konce občas trochu.. Drsné.

Pro namluvení audioknihy si Tympanum vybralo Ladislava Freje, s jehož narátorskými schopnostmi jsem se seznámila už během poslechu Herkulovských úkolů pro Hercula Poirota, a proto jsem se na Příšerné příběhy vánoční těšila. A zklamaná jsem nebyla. Frej opět dokázal upoutat moji pozornost a vtáhnul mě do poslechu natolik, až jsem občas zapomněla válet těsto. Své "ale" to však má. Jelikož nejsem cílová skupina a věděla jsem, co od pana Freje očekávat, byla jsem s poslechem spokojená, ale nejsem si úplně jistá, jestli by jeho přednes zaujal i děti, pro které je primárně kniha určena. Místy by pro ně mohlo být Frejovo předčítání příliš rychlé a živé. Nebo by je tím naopak upoutal jako mě. Bohužel to nemám na kom otestovat.

Podtrženo, sečteno, Příšerné příběhy vánoční pro mě byly milým společníkem v několika bláznivých hodinách před Vánoci a pokud se Tympanum rozhodne nahrát i další knihy z dílny Chrise Priestleyho, ráda si je poslechnu. V dětském oddělení po nich ale zatím pátrat nebudu. Přečtu si je s naším prckem, až na to bude mít vhodný věk :) Audioknize dávám tři a půl hvězdičky a pokud byste měli chuť se do ní pustit, najdete ji na stránkách Audiotéky :)

Děkuji Audiotéce za poskytnutí recenzní kopie! :)

5 komentářů:

  1. No neee, to vypadá na další dobrou inspiraci! :) Moc pěkná recenze, tak tuhle si zapisuju :). Freje jsem asi ještě neslyšela, taky musím vyzkoušet :). A to je to tak děsné ty konce, že do deseti let e-e? :D
    A koukám že s recenzemi neotálíš, narozdíl ode mě, já dostala úplně příšernou audioknihu, která mě nebaví, a úplně mi vzala chuť na čtení a poslech, tudíž nemám ani recenze. Je to děěs! Motivuj mě :D

    Andy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si od Freje zkus poslechnout nějakou ukázku a uvidíš, jak ti sedne. Já jsem se toho nejdřív bála, ale nakonec se mi fakt zalíbil :)
      A ty konce.. No, nejsem si jistá, jestli je to úplně pro malé děti, ale já pořád zapomínám na to, že v televizi můžou ještě před večerníčkem vidět horší věci..
      Právě že mi přijde, že s recenzemi otálím docela dost, nemít ty audioknihy, tak nemám žádnou, protože jsem vůbec neměla čas na čtení. Což bych teď chtěla dohnat, ale realita je taky trošku jiná.. :D
      Úplně nevím, jestli jsem ta správná osoba, co by tě měla motivovat. Mně když se nelíbí knížka, tak jsem schopná třeba dva měsíce nečíst.. Ale ber to tak, že čím dřív si to poslechneš, tím dřív si budeš moct spravit náladu něčím lepším :) Docela by mě zajímalo, co tě tak znechutilo :)

      Vymazat
    2. Nebudeš věřit, ale Stalker. To je prostě příšerná kniha. Táhne se, úplně nesmyslné pasáže mi tak některé přijdou, no prostě pro mě naprosté utrpení. Kam se hrabe na Deavera nebo Cartera...

      Vymazat
    3. Stalker? Fakt? Tak to už teda vážně posloucháš dlouho. Já jsem ho četla (mám tu i recenzi), Keplera mám ráda, ale je fakt, že tenhle díl mi připadal zatím asi jako nejslabší, začetla jsem se do toho až nějak v druhé půlce..

      Vymazat
    4. No strašný. Tak jsem se teda kousla, Stalkera nechala, a poslouchám Analfabetku. A to je krása! :) Martin Stránský a ten zvláštní humor... To mě snad nakopne pořádně :)

      Vymazat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)