neděle 9. července 2017

Lincoln Rhyme podruhé

Název: Tanečník
Originální název: The Coffin Dancer
Série: Lincoln Rhyme #2
Autor: Jeffery Deaver
Překlad: Jiří Kobělka
Žánr: Thriller
Rok vydání originálu: 1998
Formát: Audiokniha
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 10 hodin 54 minut
Čte: Jan Vondráček

Druhou audioknihou tohoto roku se pro mě stal Tanečník od Jefferyho Deavera. A musím říct, že díky audioknižnímu zpracování Sběratele kostí  jsem od něj měla dost velká očekávání...


Tanečník je v pořadí druhou knihou s Lincolnem Rhymem. Tentokrát je Linc požádán o pomoc při pátrání po nájemném vrahovi, kterému se přezdívá Tanečník. Rhyme se s ním už kdysi setkal a toto setkání nepřežilo několik členů jeho týmu. Tentokrát má Tanečník během 45 hodin odstranit tři svědky v případu obchodu se zbraněmi. Jak Linc, tak Tanečník rozhodně nezapřou své vysoké IQ, takže otázka "kdo s koho" na sebe nenechá dlouho čekat. Podaří se Lincovi Tanečníka dopadnout a pomstít tak bývalé kolegy? Nebo se nájemnému vrahovi opět podaří Rhymovi uniknout?

Lincoln Rhyme je úplně stejný jako v předchozí knize. Pořád stejně inteligentní, pořád stejně ochrnutý a pořád stejně nesnesitelný. Uznávám, že když člověk může po úrazu hýbat jen hlavou a jedním prstem, asi trochu zahořkne. Jeho okolí už si ale na jeho nálady celkem zvyklo, i Amelie Sachsová si k tomuhle zvláštnímu geniálnímu muži našla cestu.
Proti Deaverovým postavám nemůžu nic říct, on to prostě umí. Postavy jsou promyšlené, nejednají nelogicky a mají spoustu vlastností, pro které je budete mít buď rádi, nebo ne.

Celá knížka ubíhala ve zběsilém tempu, což bylo dáno i stylem, jakým byla napsaná. Byla rozdělená do pěti částí a kapitoly představovaly jednotlivé hodiny probíhajícího pátrání, vyprávění bylo z pohledu různých postav - Linca, Amelie, jiných policistů i nájemného vraha, takže čtenář / posluchač neměl čas si vydechnout.

Stejně jako u Sběratele kostí, i tentokrát se vyprávění ujal Jan Vondráček. A opět to byla trefa do černého. Už kdysi jsem byla z jeho přednesu nadšená a Tanečník se mi líbil ještě víc. Každé postavě dokázal propůjčit jiný tón hlasu, takže nebyl problém rozeznat, kdo zrovna mluví. Díky Janu Vondráčkovi mi byl Rhyme stejně nesympatický jako při prvním poslechu, což berte jako pochvalu!, a nájemný vrah působil velmi vyšinutě, ale i přesto reálně. Tempo a síla jeho přednesu byly přímo úměrné napětí v knize a celou atmosféru doplňovaly vhodně zvolené hudební předěly mezi jednotlivými kapitolami a částmi knihy. Já zkrátka tomuhle audioknižnímu zpracování nemám co vytknout, rozhodně si zaslouží plných pět hvězdiček. Možná i šest.

Jelikož ale nehodnotím jen audio podobu, pojďme si to shrnout. Ačkoliv audioverze je hodně povedená, samotný příběh se mi nelíbil tolik jako Sběratel kostí. Pátrání po vrahovi se mi líbilo, souboj dvou geniálních mozků mě bavil, ale celkově pro mě konec knihy postrádal můj oblíbený wau-efekt, za což bych knize udělila tak čtyři hvězdičky. Takže podtrženo, sečteno, audiokniha Tanečník ode mě dostává čtyři a půl hvězdičky. To je fér, ne?

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Od autora jsem zatím nic nečetla, ale hodlám to rychle napravit :) Kniha mě vážně zaujala :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Mojí prvotinou od Deavera byl audioknižní Sběratel kostí a byl taky super. Teď se v audio podobě chystá i Prázdné křeslo, třetí díl s Lincolnem, tak už se těším :) Doufám, že tě čtení Deaverových detektivek bude bavit, hezké čtení i Tobě ;)

      Vymazat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)