středa 8. listopadu 2017

Lincoln Rhyme potřetí

Název: Prázdné křeslo
Originální název: The Empty Chair
Série: Lincoln Rhyme #3
Autor: Jeffery Deaver
Překlad: Jiří Kobělka
Žánr: Thriller
Rok vydání originálu: 2000
Formát: Audiokniha
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 14 hodin 31 minut
Čte: Jan Vondráček



Jeffery Deaver je bezpochyby považován za jednoho z nejoblíbenějších autorů detektivek a thrillerů. Jestli právem, to musí posoudit každý z vás, já si ho ale do škatulky oblíbených zařadit můžu, a to hlavně díky spojení Lincoln Rhyme - Jan Vondráček - OneHotBook. Není proto divu, že na Prázdné křeslo jsem se fakt těšila.

Prázdné křeslo se od předešlých dvou dílů liší v několika věcech. Lincoln a Amélie vyměnili velkoměsto za malé severokarolínské městečko, kde má Linc podstoupit náročnou operaci, která by mohla alespoň o trochu zlepšit jeho zdravotní stav. Nebo ho zabít. Aby se před zákrokem nenudili, zapojí se tu do vyšetřování, ve kterém proti nim nestojí žádný zkušený a všemi mastmi mazaný zločinec, ale šestnáctiletý kluk. Ale hlavně - Linc a Amélie spolu tentokrát tak úplně nesouhlasí a ocitnout se tak během vyšetřování proti sobě. A všichni víme, že pravdu může mít vždycky jen jeden...

Tak upřímně - já už vlastně nevím, co k Deaverovým knihám psát, když už je to třetí recenze na sérii s Lincolnem. Vážně nerada se opakuju, ale asi budu muset.
Postavy - Lincoln a Amélie, nesnesitelný a zároveň skvělý, geniální kvadruplegik a krásná, velmi inteligentní policajtka, která si od Linca nenechá nic líbit, se tentokrát ani zdaleka neshodnou na tom, jak to celé vlastně bylo. Příběh, který je plný více i méně očekávaných zvratů a který vás donutí přemýšlet o tom, kdo má sakra vlastně pravdu. A nebo to bylo ještě úplně jinak?

OneHotBook sáhlo po už osvědčené dvojici z dílů předchozích, tedy ze Sběratele kostí a Tanečníka (recenze tady a tady :) Tuto dvojici tvoří režisér Michal Bureš, který už s OHB spolupracoval například na sérii případů komisaře Wallandera od Henninga Mankella (a který režíruje i Vraždu v Orient-expresu, jednu z mých nejoblíbenějších knih od dámy Agathy, na jejíž vydání netrpělivě čekám už několik měsíců) a interpret Jan Vondráček, který propůjčil svůj hlas nejen několika audioknihám vydaným v OHB (kromě série s Lincem třeba skvělé Volání Netvora nebo Marťan), ale také seriálovému Mentalistovi Patricku Janeovi.

A co to pro nás tedy znamená? Že se můžeme těšit především na lehce nakřáplý hlas Lincolna Rhymea a o poznání jemnější hlas Amélie Sachsové, které si Jan Vondráček skvěle osvojil už ve Sběrateli kostí. Myslím, že kdybych čtvrtý díl náhodou četla, budou mi v duchu mluvit postavy přesně takovým hlasem. Tempo knihy narůstá s každou kapitolou, obzvlášť v druhé polovině sluchátka doslova nutí k poslechu, za což vděčíme nejen skvěle napsanému příběhu, ale také již tradičně bezchybnému Vondráčkově přednesu, ze kterého je poznat, že ho tahle práce vážně baví. A jestli nebaví, tak to teda umí dost dobře nedat najevo. 
Hudba, opět pro OHB vlastní, je jen součástí předělů mezi kapitolami a nenarušuje nijak děj. Setkáme se tu hned s několika znělkami, ve kterých je ústředním nástrojem kytara, v jedné doplněná foukací harmonikou. V druhé polovině se přidává nová znělka, která na mě působila trochu výrazněji a tajemněji, hezky odrážela vyvíjející se případ. Celkově hudba příjemně dotvářela obraz ospalého severokarolínského městečka, kde se tahle zběsilá jízda odehrávala. Za zmínku také stojí to, že na několika místech bylo místo předělové hudby pouze bzučení hmyzu. Tenhle zvuk já fakt nemám ráda a pokaždé, jakože vážně pokaždé, jsem se automaticky ohnala rukou, když se mi to bzučení nečekaně ozvalo v uších. Toliko k tomu, jak mě ten poslech dostal. 

Ze začátku poslechu jsem neměla pocit, že by se mi audiokniha měla líbit víc než předchozí díl. S narůstajícím tempem jsem si ale názor dost poupravila a nezbývá mi než přiznat, že to prostě bylo super. Skvělý příběh se skvělou interpretací si prostě zaslouží skvělé hodnocení, takže nemám na výběr a dávám pět hvězdiček.
Pokud jsem vás nepřesvědčila o tom, že tahle kniha za poslech stojí, poslechněte si ukázku, a jestli vás ani to nezlomí, pak už vám zkrátka není pomoci :)

Děkuji vydavatelství OneHotBook, které mi prostřednictvím portálu Audiolibrix poskytlo recenzní audioknihu!


Edit: První vydání audioknihy doprovázely komplikace a kvůli chybě audiokniha omylem vyšla o 90 minut kratší (toto se týkalo pouze verze koupené a stažené online, na CD vyšla správná, delší verze). Vydavatelství OneHotBook to krátce po vydání začalo řešit a prostřednictvím Audiolibrixu o problému informovalo a zákazníkům poskytlo i kompenzaci v podobě jiné audioknihy k poslechu zdarma (na výběr bylo ze dvou titulů). V současnosti už je ke stažení audiokniha kompletní.

2 komentáře:

  1. Audiokniha byla velmi brutálně zkrácena a nyní je na trhu o hodinu a půl delší verze, kde mimo jiné nechybí závěrečné rozuzlení, které původně scházelo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je pravda. Tento fakt byl v recenzi uveden do té doby, než došlo k opravě audioknihy. Všichni, co si zakoupili původní verzi, o tom byli také informováni a dostalo se jim od OneHotBook i kompenzace. Teď už je audiokniha kompletní :)

      Vymazat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)