pondělí 9. listopadu 2020

Joona Linna poosmé

 

Název: Zrcadlový muž
Originální název: Spegelmannen
Série: Joona Linna #8
Autor: Lars Kepler
Žánr: Detektivka
Rok vydání originálu: 2020
Formát: Audiokniha
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 20 hodin 2 minuty
Čte: Pavel Rímský



Je hodně knih, které si půjčím, nebo koupím nedlouho po tom, co vyjdou. Je málo knih, které si přečtu / poslechnu ještě jako horkou novinku. V poslední době vlastně není konstelace hvězd ke čtení či poslechu knih v mém případě moc příznivá. Takže jsem si nemyslela, že se k Zrcadlovému muži dostanu v dohledné době. A to i přesto, že série s Joonou Linnou je jedna z mála, ke které se poctivě s každým novým dílem vracím. A znáte to, neplánované akce bývají většinou ty nejlepší.

S Joonou se v Zrcadlovém muži setkáváme už po osmé. Má za sebou nelehké vyšetřování, o kterém jsme se dočetli v Lazarovi, a vlastně se pořád snaží dát si život dohromady. V parku se však najde oběšená dívka, která byla několik let pohřešovaná. Svědek, psychicky nemocný Martin, má svých problémů dost a není schopný si vybavit, co vlastně viděl. A tak se na scéně znovu ocitá hypnotizér Erik Maria Bark, se kterým Joona už kdysi spolupracoval. Dívky mizí, mrtvoly se objevují, souvislostí a podivností je čím dál tím víc a samozřejmě je to jen na Joonovi, aby tomu všemu přišel na kloub.

Častá otázka: Dá se číst Zrcadlový muž, aniž bych četl/a předchozí díly? Z hlediska případu - ano, dá. I tak vám doporučuju nezačínat sérii osmým dílem, i když možná ty první díly nejsou tak dobré. Protože stejně jako u jiných sérií - hlavní klaďas Joona má svůj příběh, který před vámi postupně autoři odhalují, a je prostě škoda se o něj připravit. Navíc celá série už vyšla v audioknižní verzi, pokud náhodou radši čtete ušima.

Pavel Rímský ve studiu OneHotBook
Audioknižní zpracování Zrcadlového muže (a všech předchozích dílů) spatřilo světlo světa díky OneHotBook. A celou sérii načetl skvělý Pavel Rímský, takže si klidně můžete představovat, že vám audioknihu čte sám Rambo (ano, pan Rímský dabuje Sylvestra Stalloneho).
Jak už je u manželské dvojice píšící pod pseudonymem Lars Kepler zvykem, její knihy (mě) chytnou od začátku a nepustí až do konce. A nebo třeba někoho nechytnou vůbec, můj případ to naštěstí není. Ti dva dokáží dávkovat napětí pěkně postupně, takže přes pomalejší rozjezd se dostanete do bodu, kdy už prostě nebudete chtít knihu odložit kvůli nutkavé potřebě vědět, jak to celé dopadne. Je teda fakt, že zápletka tohohle dílka byla docela zvrhlá...
Přičtěte si k samotnému tempu knihy ještě hlas Pavla Rímského, který už tak napjatý děj dokáže ještě o chlup víc napnout, a máte před sebou skvělou zábavu, na jejímž konci nebudete věřit tomu, že celá audiokniha má opravdu dvacet hodit. Byla to fakt jízda. S dost zběsilým finále - možná i trochu přehnaným - nicméně nebudu škudlit a jak za příběh, tak za interpretaci dávám plných pět hvězdiček.

!!! Děkuji vydavatelství OneHotBook za poskytnutí recenzní audioknihy !!!




Žádné komentáře:

Okomentovat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)