úterý 3. listopadu 2020

Druhý případ pro Freyju a Huldara


Název: Černá díra

Originální název: Sogið
Autor: Yrsa Sigurðardóttir
Žánr: Thriller
Formát: Audiokniha
Vydavatel: OneHotBook
Délka: 12 hodin 46 minut
Čte: Klára Cibulková

Na druhý Freyjin a Huldarův případ jsem se začala těšit ve chvíli, kdy jsem doposlouchala DNA. No a samozřejmě stejně jako u DNA, do Černé díry jsem se taky pustila v její audioknižní podobě, protože hlas Kláry Cibulkové mě prostě baví.


Useknuté ruce v bazénu, mrtvé znetvořené tělo. Degradovaný Huldar, který dostane za úkol prověřit deset let starý dopis, který by mohl obsahovat iniciály možných obětí vražd. Mohlo by to nějak souviset s nálezy částí těl? Samozřejmě si na pomoc přizve psycholožku Freyju, jejichž zpackaný vztah (jestli se to vůbec vztahem dá nazývat) se snaží dát stále nějak dohromady, a celé vyšetřování je opět zavede na cestu, kterou by možná radši nikdy neobjevili.

Yrse se podařilo nacpat do Černé díry všechno, co je pro severskou literaturu typické. Hodně, hodně temná atmosféra. Brutální vraždy, které nejednou slabší náturou možná trochu otřesou (my odchovanci Chrise Cartera to však zvládáme v klidu). Zvláštní, mnohdy vyšinuté postavy. Zajímavá, možná trochu moc zapletená zápletka. Mráz běhající po zádech. A hodně, hodně temná atmosféra.

Audioknižní vydání Černé díry má na svědomí OneHotBook, které tak pokračuje v této detektivní sérii. Po DNA (recenze zde) vydalo začátkem roku 2020 i Černou díru. A ano, v současné době už je k dispozici i třetí díl ze série - audiokniha Katarze!
Všechny tři díly mají společného jmenovatele - skvělou narátorku Kláru Cibulkovou. Stejně jako v prvním, tak i ve druhém díle je její přednes svižný a napínavý, plný všech emocí a trefně vystihující tu nepříjemnou severskou atmosféru. K tomu všemu přičtěte ještě originální, ničím nevyrušující, hudební podkres a máte na skoro třináct hodin o zábavu postaráno.

Zmiňovat, že Černá díra si ode mě zaslouží všech pět hvězdiček, asi v podstatě není nutné. Já se teď vrhnu na všechny resty (mezi něž patří i napsání této recenze) a až to budu mít za sebou, snad se pustím i do Katarze. 

Děkuji OneHotBook za poskytnutí recenzní audioknihy! :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)