sobota 7. prosince 2019

J. P. Delaney podruhé. Vlastně poprvé.




Název: Ta přede mnou
Originální název: The Girl Before
Autor: J. P. Delaney
Překlad: Milena Pellarová
Žánr: Thriller
Rok vydání originálu: 2017
Formát: Audiokniha
Vydavatel: OneHotBook
Délka: 9 hodin 38 minut
Čtou: Máša Málková, Kristýna Podzimková





Určitě to znáte, vyjde kniha, která vás láká, vy ale najednou zjistíte, že to není první kniha autora. Dilema.
- Mám si to přečíst dřív než první autorovu knížku?
- Ne!!
- Ale vždyť to není série, klidně můžu!
- Tak dobře! Tu první si přečtu později. (haha)
Takhle nějak jsem to měla u J. P. Delaneyho. Jen s tou výjimkou, že jsem se tentokrát díky OneHotBook dostala i k té prvotině.

Poté, co Jane přijde o dítě, nastěhuje se do moderního minimalistického domu. Do domu, který má svá pravidla. Hodně pravidel. Žádné dekorace, žádné poházené věci, vše má své místo. Jelikož Jane byla vybrána z mnoha zájemců na základě několikastránkového dotazníku, doufá, že právě tohle bude nový začátek. Zanedlouho však zjišťuje, že v domě před ní žila Emma, mladá a Jane velmi podobná dívka, která v domě také zemřela. Byla to vážně nehoda, jak tvrdí policie?

Jak už nabízí samotný příběh, v knize se prolínají dvě časové roviny - minulost s Emmou a přítomnost s Jane. Ačkoliv jsou obě ženy dost odlišné, mají toho zároveň hodně společného. Díky dvěma interpretkám nebyl problém orientovat se v tom, v které rovině příběhu právě jste.
Díky nezvyklému prostředí - domu s přísnými pravidly a tou nejmodernější technikou, má kniha nejen zajímavou atmosféru, ale nabízí hned několik otázek na téma, do jaké míry ještě v dnešní člověk ovládá techniku a jak moc už technika ovládá jeho.

Jak už jsem se zmínila, rozdělení knihy Ta přede mnou do dvou časových rovin využilo OneHotBook k obsazení dvou narátorek. Režisérka Jitka Škáplíková na audioknize spolupracovala s Kristýnou Podzimkovou, které svěřila hlas mladé Emmy, a s Mášou Málkovou, která načetla pasáže rozvážné a životem zklamané Jane, už díky samotným hlasům se tak povedlo naznačit rozdíly mezi hlavními hrdinkami.
V knize nechybí ani hudební předěly a jak už je u OneHotBook zvykem, jsou ušité audioknize na míru, takže rozhodně příběhu neubírají na tempu a napětí, ale skvěle ho doplňují.
Zkrátka, stejně jako Věř mi je i Ta přede mnou skvělou audioknižní záležitostí a zaslouží si ode mě pět audioknižních hvězdiček.

Děkuji OneHotBook za poskytnutí recenzní audioknihy!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)