sobota 6. srpna 2016

Není thriller jako thriller

Název: Řezník
Originální název: The Butcher
Autor: Jennifer Hillier
Překlad: Lumír Mikulka
Žánr: Thriller
Rok vydání: 2016
Rok vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 352


Řezníka jsem objevila na Instagramu díky Melindě, která ho četla a byla z něj nadšená. Po přečtení anotace mi bylo jasné, že si ho musím přečíst i já. A kupodivu to ani netrvalo moc dlouho, než jsem se k němu dostala.



Edward Shank alias Náčelník, náčelník seattleské policie, si kariéru u policie vybudoval  v roce 1985 hlavně díky dopadení Řezníka, sériového vraha, který mučil a zabíjel mladé dívky. Nyní, o tři desítky let později, je v důchodu, přenechává svůj dům vnukovi a sám odchází bydlet do domu pro seniory. Matt se okamžitě pustí do rekonstrukce a narazí na zahradě domu na zakopanou truhlu, která obsahuje děsivé věci... Samantha, Mattova přítelkyně, je přesvědčená, že i její matku zabil Řezník. Má to ale háček. Řezník měl být v době této vraždy už dva roky mrtvý...

Edward Shank je snad nejarogantnější postava, na kterou jsem v poslední době v knížce narazila. Nebo mi to tak aspoň připadá nedlouho po dočtení. Fakt mi šel na nervy. Vlastně se s ním o tohle prvenství dělí ještě jeho vnuk Matt. Takže to už není prvenství. Rodina se vážně nezapře. Dědeček a vnuk, oba neuvěřitelně sebestřední. Hlavně Matt měl pocit, že se všechno točí jen kolem něj. Náfuka. Kromě toho mi taky nepřišel úplně psychicky v pořádku. I to se dědí.
Sam, Mattova přítelkyně, byla taková normální holka. Akorát trochu posedlá případem Řezníka. Občas jsem nechápala, proč se s Mattem už dávno nerozešla.
No a pak tu byl ještě Jason, kamarád Samanthy a Matta, který měl všechno, co chybělo Mattovi k dokonalosti. Naprosto jasná postava.

Knížka byla vyprávěná er-formou a střídaly se v ní úhly pohledu. Sledovali jsme děj kolem Edwarda, Matta a Samanthy. I přes er-formu nám autorka zprostředkovala myšlenky a pocity postav. Děje se doplňovaly, ale nepřekrývaly.
Řezník není typ thrilleru, na který jsem zvyklá. Vražda, pátrání a na konci odhalení, to tady nečekejte. Když k odhalení dojde hned na začátku knihy, člověk si pak říká, o čem to teda jako bude? Světe, div se, tenhle scénář taky funguje. Bylo to napínavé. Hodně. Znát od začátku podstatu případu nebylo na škodu a dost to změnilo vnímání některých postav. Kdyby jim člověk neviděl do hlavy, přišlo by mu všechno v pořádku, takhle v něm ale mohly celkem snadno vzbudit odpor. Navíc se autorce navzdory mým předpokladům povedlo do knížky zamotat i pár překvapení. A hlavně se mi líbilo, že motivaci vraha nám odhalovala postupně díky zařazování kratších vzpomínek, které ledacos osvětlily. Přišlo mi to až absurdní, ale skvělé. A hlavně logické.
Asi jediné, co můžu knížce vytknout, je úplně poslední kapitola. Po těch napínavých kapitolách, kdy se všechno rozmotalo, mi teda nesedla. Jasně, romantika musí být, ale... Tady bych ji oželela.

Podtrženo, sečteno, Řezník si ode mě vysloužil čtyři hvězdičky a pomalu si začínám brousit drápky na Pronásledovanou a Wonderland, které jsem si zarezervovala v knihovně. Doufám, že budou taky tak dobré! :)

4 komentáře:

  1. Hezky napsaná recenze, naprosto souhlasím. Podobně jsem to cítila i já, mrkni na moji recenzi. Mám tam i článek o Wonderlandu-bez spoilerů :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Na recenzi mrknu, jsem na ten Wonderland dost zvědavá :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) O knížce jsem moc neslyšela, ale díky tobě mě teď zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Tak doufám, že jestli se do ní pustíš, bude se ti líbit :)

      Vymazat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)