čtvrtek 5. listopadu 2015

Šachové figurky

Název: Šachové figurky 
Originální název: The Chessmen
Série: Ostrov Lewis #3
Autor: Peter May
Překlad: Linda Kaprová
Žánr: Detektivka
Rok vydání originálu: 2013
Formát: Audiokniha
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 10 hodin 52 minut
Čte: Jiří Dvořák

Po Skále a Muži z ostrova Lewis musely nepochybně přijít na řadu i Šachové figurky. Jenže co se tak píše o třetích dílech série?

Stejně jako v předchozích dvou dílech série, i tady je hlavní postavou Fin Macleod. Usadil se na ostrově Lewis, práci u policie nahradil prací šéfa ostrahy, žije s Marsaili a zdá se, že se jeho život vrací do normálu. Pak se ale najednou objeví vrak letadla s mrtvolou uvnitř a je jasné, že na povrch vypluje další tajemství z minulosti.

Ani v Šachových figurkách nezměnil Peter May styl vyprávění. Máme tedy před sebou dvě časové linie. Jednu probíhající v současnosti, ta je psána er-formou a sleduje většinu času Fina a jeho pátrání po pravdě. Druhá linie, ta z minulosti, je vyprávěna ich-formou a vypravěčem je Fin, stejně jako v prvním díle. Jupí! 
Ve vyprávění najdeme vše, co v předchozích dílech - barvité popisy krajiny a atmosféry ostrova, životní příběhy ostrovanů, snad jen popisů ostrovních zvyků je o něco méně.
Ve všech třech dílech jde o odlišný příběh, který spojuje Fin a pár postav kolem něj. U Šachových figurek je proto trochu zarážející, že ačkoliv většina postav pochází z Finova mládí a objevuje se tu i Finův nejlepší kamarád, nebyla o něm v předchozích dílech ani zmínka. Stejně tak o Finově působení u kapely, které se zdá být celkem důležitou součástí jeho minulosti. Možná proto se zdá být tenhle díl trochu vzdálenější předchozím dvěma, snad jako by k nim ani nepatřil.

Závěrečnému dílu trilogie opět propůjčil svůj podmanivý hlas Jiří Dvořák. K jeho stylu není co dodat, takže se budu nejspíš opakovat. Pan Dvořák svým přednesem dokázal skvěle vystihnout atmosféru celé knihy, během poslechu se mi přímo před očima rýsovala celá krajina ostrova i s jeho obyvateli. Možná to zní jako klišé, ale fakt to tak bylo. Zdá se, že byl prostě stvořen pro to, aby načítal knihy Petera Maye a dodával jim další rozměr.
Pokud jste Šachové figurky ještě neslyšeli, rozhodně vám doporučuji navštívit tuhle stránku a napravit to :)

V celé sérii byla pro mě Skála velkým překvapením, Muž z ostrova Lewis úžasným zážitkem a Šachové figurky zakončením série, které bohužel nepřekonalo předchozí díly, proto dávám čtyři hvězdičky.

Děkuji Audiotéce za poskytnutí recenzní kopie! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Váš názor? Dotazy? Připomínky? :)